Dünya, insanı şaşırtacak denli hızla değişmekte ve değiştirmektedir. Dolayısıyla bu değişim daha çok gençleri hedef almaktadır. Hâl böyleki gençlerin de bu değişen dünyaya ayak uydurması ve uydurmaya çalışması bir şekilde gözler önünde sergilenmektedir.
Dünden bugüne baktığımızda, gençlerin o zaman ki sevgi ve saygı bütünlüğü içerisinde yetişen ve etrafındakilere de örnek bir gençlik olguları vardı. Bu günün gençliği ise, ahlâki çöküntünün en zayıf noktasında bulunmaktadır. Böylece her bir genç giderek bilinçsizlik içine düşmektedir.
Çağımızda bugün iletişim teknolojileri toplum için en önemli araç olarak ön plana çıkması ve bu değişmelerin gençliğin gelecek konusundaki alternatiflerini yeniden belirlediğini de görmekteyiz. Fakat bugün teknolojinin tesirinde büyüyen gençleri tanımakta zorluk çekmekteyiz. Şiddet içerikli film izlemekten şiddete eğilim artmakta, düşünme hürriyetini kaybetmiş, yeteneği olmayan, her şeyi merak edip sorgulamayan ve kendi kendine karar veremeyen bağımlı bireyler haline gelmektedir.
Ülkemiz büyük bir genç nüfus oranına sahip olmasına rağmen bugün Türk gençliği, toplumsal sorunları çözümünde yer almadığı gibi gençliği sorun haline getirip çözmeye çalışarak zaman kaybetmektedir. Böylece genç bir nüfusa sahip olmak sadece yetmeyeceği gibi gençliğin beklentilerini karşılayacak çözümlerin de beraberinde olması bunun için son derece gerekli ve önemlidir.
Gençliği bu karmaşadan kurtarmak için öncelikle ailenin ön planda olması gerekir. Bunun üzerine eğitimin, yetiştiği sosyal çevrenin ve kültür etkisinin de üzerinde olumlu etkilerini sağlamalıyız. Böylece değişime kapalı, şiddet eğilimi olan bilinçsiz gençlik yerine ufku açık ve kendi kendine karar verebilen hür birer gençlik yetiştirilebilinir.
Atatürk umutlarını her zaman Türk gençliğinden yana beslemiş ve geleceği hiç kuşkusuz asıl Türk gençliğine emanet etmiştir. Gençlerin de bu onurla yaşayıp, hiçbir etki altında kalmadan ülkesini en üst seviyelere taşımaktan vazgeçmemelidir.
Şamil KAHRIMAN
Değişimin Gençliği by Şamil Kahrıman is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.
Kas 08, 2010 @ 00:23:33
saol