Ben Oldum Diye Çırpınan İnsan


Abraham Maslow`un ihtiyaclar hiyerarşisinde bulunan ihtiyaçlardanmaslow 4`üncü ve 5`inci ihtiyaçları da giderilen insanların bir kısmının sahip olduğu statü`nün aldatmacasına inanarak çevresindeki diğer insanlara yukarıdan bakma durumlarıdır “ben oldum” demek. “Ben oldum” deme noktasına gelmiş insanlardan bir kısmının “olmak” kavramının anlamını gerçek anlamda kavrayamamaları hasebiyle diğer insanlardan ayrılmaları gerekir. Bu kişiler sonradan edindikleri yetki ve makamı kişisel tatminleri için kullanırlar. Diğer insanların kendilerinden aşağı bir seviyede olduğunu düşünürler. Evet doğrudur, diğer insanlar belki ihtiyaçlar hiyerarşisini baz alırsak o kişinin seviyesine erişememişlerdir, ancak “insan” olmaları nedeniyle ihtiyaçlar hiyerarşisi’ nde üst sıralarda bulunanlardan aşağı kalır yanları da olamayabilir. Çünkü genelleme yapmak bazen haksızlık etmektir.

Diğer insanlar, Abraham Maslow`un ihtiyaçlar hiyerarşisi’ ndeki üst sıralarda kendilerine yer bulamamış olabilirler, ancak insan olmanın gerekleri olan ahlak, fazilet, dürüstlük sıralamasında üst sıralarda da olabilirler. Belli bir makama ve yetkiye kavuşan ve sahip oldukları kavramları kötüye kullanan insanlar ve hatta belli bir makama ve yetkiye kavuşan ve sahip oldukları kavramları kötüye kullanmayan insanlar ise insan olmanın gerektirdiği kavramlar sıralamasında diğer insanların sahip oldukları kavramlara sahip olamayabilirler, bu yüzden de diğer insanlardan insani olarak aşağı bir pozisyonda bulunma ihtimalleri vardır. İnsanı değerlendirirken ölçüt alınan “Maslow Hiyerarşisi” sosyoloji biliminde önemli bir yer edinmesinin yanında, genel olarak insan betimlemesinde kullanıldığı vakit eksiklikleri ortaya çıkacaktır. Bir insanın tam anlamıyla değerlendirilmesi için insan olmanın gerekleri olan bütün kavramları karakterlerinde barındırmaları gerekmektedir. Bu kavramlar ise zaten yaşanılan dünyada genel geçer kurallar halinde bulunmaktadır. Ancak bu şekilde insanı tahlil edebiliriz. İnsanları sadece ihtiyaçlar hiyerarşisini kullanarak kategorize etmek na- mümkündür. Sonuç olarak, eşitlik sadece Abraham Maslow`un ihtiyaçlar hiyerarşisi ile değil insanlık olgusunun oluşmasında önem arzeden kuralların karakterde bulunup bulunmamasıyla ölçülmelidir.

A.Tolga AKPINAR

2 Yorum (+add yours?)

  1. FelsefeHayat
    Haz 05, 2009 @ 13:16:16

    bu saçmalıklar hep bilimin gölgesinde dikte ettirilip öğretildi ben de bu eğitimi alanlardanım bu saçma üniversite eğitimini lanet olasıca okullarda hala öğretirler …yönetim psikojisi ve tüm saçmalıkları bu hiyararşiye göre düzenlenir…hayatın içinden sıyrılan ve ayakları yere basamamış bir sistematiktir -Maslowun İ.Hiyerarşisi- sadece SAÇMALIKTIR…içinde acı çektirme,yok etme ihyacı, vs… tüm güçlü duygular hçe sayılmıştır.

    bu yüzden hayattan kopuktur!

    Can Murat DEMİR

    http://felsefehayat.wordpress.com/

  2. hasan
    Nis 11, 2016 @ 08:54:41

    Sayın Can Murat DEMİR Bey,
    05.05.2009 Tarihinde yapmış olduğunuz ve aynı sütunda; A.Tolga AKPINAR Beyin yapmış olduğunuz kişisel yorumuna rağmen esefle karşılıyorum…
    Sizin hayata bakışınızı,mesleğinizi ve eğitimizi merak ediyorummm…
    Şahsım İLK OKULU (8)Senede bitirmişim..,
    Bazı insan görünümündeki mahlukatları toplum yapımızın % 99 M…….,olduğu ve yaklaşık (10) seneden beri ” M……….. ağızından düşürmeyenlerin, güzelim memleketimin halini okuyup,güren ve gördüğünü algılayabilme vasfına haiz olmayan , BALIK TUTMASINI BECEREMEYEN..! ” yanlızca balık yemesini seven ” ve günümüze kadar aldığı eğitimleri, yaşam kalitelerini son versiyonu olan yanılmıyorsam ..! % 59.5 zümre ve fertlerinden olduğunuzu algıladım…
    Ben yanılmış OLMAK İSTERİM.., LÜTFEN A.Tolga AKPINAR Beyin Yazısını tekrar gözden geçirirseniz sevinirim.

    SİZDEN ÖZÜR DİLEMEK İSTERİM…Belki yazıyı kaleme alırken, Aç mideyle çok fazla su içmiş olabilirsiniz…

    Hasan İMER

Yorum bırakın